9+1 τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά!

Η έξαρση των ιώσεων και της γρίπης που παρατηρείται κατά τους χειμερινούς μήνες (Ιανουάριο-Φεβρουάριο), χρειάζεται ένα γερό ανοσοποιητικό που θα προστατεύσει τον οργανισμό μας από ιώσεις, γρίπη και κρυολογήματα.

Η διατροφή, φυσικά, παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού καθώς τροφοδοτεί τον οργανισμό, μεταξύ άλλων, με τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά που δρουν ως ασπίδα προστασίας έναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς και τα βακτήρια.

Που θα βρούμε τα αντιοξειδωτικά; Διάβασε παρακάτω τις 9+1 τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά.

9+1 Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά!

Κίτρινα & Πορτοκαλί Φρούτα: Τα φρούτα με έντονο χρώμα, κιτρινωπό και πορτοκαλί όπως τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, προωθώντας την ανοσοποιητική λειτουργία.

Μανιτάρια: Σύμφωνα με μελέτες, τα μανιτάρια έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βελτιώνουν την παραγωγή και τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων.

Σκούρα Πράσινα Λαχανικά: Τα σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και το καλαμπόκι είναι πλούσια σε βιταμίνη A, η οποία ενισχύει την ανοσοποιητική ανταπόκριση και βοηθά στην παραγωγή αντισωμάτων.

Σκόρδο: Το σκόρδο περιέχει αλλιίνη, μια ενεργή ένωση που μπορεί να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Γιαούρτι πρόβειο: Τα προβιοτικά που περιέχονται στο πρόβειο γιαούρτι υποστηρίζουν την υγιή λειτουργία του εντέρου και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αμύγδαλα: Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη E, μια λιποδιαλυτή βιταμίνη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που βοηθά στην προστασία των κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλα: Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της  λειτουργίας των λευκών αιμοσφαιρίων.

Βούτυρα ξηρών καρπών: Τα βούτυρα ξηρών καρπών όπως το φυστικοβούτυρο, το αμυγδαλοβούτυρο περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη E, βιταμίνη C, σελήνιο, μαγγάνιο, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, φαινόλες, πολυφαινόλες κ.α. και μεταλλικά στοιχεία που ενισχύουν και τονώνουν το ανοσοποιητικό μας.

Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι και τα βιοενεργά συστατικά του, ιδιαίτερα οι πολυφαινόλες, έχουν πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό όπως αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.

Κουρκουμάς: Εκτός από την ιδιαίτερη γεύση που προσδίδει στα φαγητά μας, ο κουρκουμάς έχει επίσης ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες χάρη στην κουρκουμίνη- μια ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή ουσία -που προστατεύει τον οργανισμό μας από πολλές παθήσεις και φυσικά από τις ιώσεις και το κρυολόγημα.

Γενικότερα το διάστημα αυτό θα πρέπει να προσέχουμε να διατηρούμε ισορροπία και ποικιλία στη διατροφής μας. Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, υγιεινών πηγών πρωτεΐνης και υγιεινών λιπαρών είναι σημαντικά για ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Επιπλέον, είναι καλό να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τέλος, να σημειωθεί ότι η επαρκής ξεκούραση και ο ύπνος, η άσκηση και η μείωση του στρες είναι εξίσου σημαντικά για την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματός μας.

Αν θέλεις να μαθαίνεις τα πάντα για τη διατροφή και την υγεία ακολούθησέ με:

Instagram: helensdiet

Facebook: Helens Diet

Αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε βοήθεια μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου πατώντας εδώ!

 

Πηγές:
Wang S, Li Z, Ma Y, Liu Y, Lin CC, Li S, Zhan J, Ho CT. Immunomodulatory Effects of Green Tea Polyphenols. Molecules. 2021 Jun 20;26(12):3755. doi: 10.3390/molecules26123755. PMID: 34203004; PMCID: PMC8234133.
Calder PC, Carr AC, Gombart AF, Eggersdorfer M. Optimal Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System Is an Important Factor to Protect against Viral Infections. Nutrients. 2020 Apr 23;12(4):1181. doi: 10.3390/nu12041181. PMID: 32340216; PMCID: PMC7230749.