Χρόνια Πολλά! Το Πάσχα πέρασε και μαζί με αυτό αφήσαμε πίσω και τη νηστεία και επανερχόμαστε σιγά-σιγά στην καθημερινότητα!
Είναι αλήθεια πώς η περίοδος της νηστείας αποτελεί μια σημαντική περίοδο και πνευματικά και σωματικά αλλά και από πλευράς διατροφής. Με την ολοκλήρωση της νηστείας, η επιστροφή στις συνηθισμένες μας διατροφικές συνήθειες απαιτεί προσοχή και σταδιακή προσαρμογή, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις και να διασφαλιστεί η υγεία και ευεξία μας χωρίς να ταλαιπωρήσουμε τον οργανισμό μας.
Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την περίοδο της νηστείας, οι διατροφικοί περιορισμοί μπορούν να έχουν επίδραση τόσο στο πεπτικό μας σύστημα όσο και στη μεταβολική λειτουργία του οργανισμού μας και η επαναφορά στις συνηθισμένες μας διατροφικές συνήθειες μπορεί να έχουν επίδραση στον οργανισμό μας. Μετά τη νηστεία, η απότομη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών, ιδιαίτερα λιπαρών και πλούσιων, μπορεί να επιβαρύνει το πεπτικό σύστημα που έχει συνηθίσει σε πιο ελαφριές τροφές.
Πώς όμως θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε τον οργανισμό μας μετά τη νηστεία; Δες παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγεις… δυσάρεστα αποτελέσματα.
Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι η σταδιακή επανένταξη των τροφίμων από τα οποία απείχαμε κατά τη διάρκεια της νηστείας. Ακόμα και αν «ξεφύγαμε» την ημέρα του Πάσχα, για το επόμενο διάστημα καλό θα είναι να μην καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες από όλα τα τρόφιμα τα οποία έχουμε καιρό να καταναλώσουμε. Ξεκινάμε με μικρές ποσότητες και παρατηρούμε την αντίδραση του οργανισμού μας και την ανοχή μας σε αυτά.
Τις πρώτες ημέρες, εισαγάγουμε πρώτα στη διατροφή μας γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτι, τυρί και γάλα, σε μικρές ποσότητες, καθώς είναι πιο εύπεπτα και βοηθούν στην επαναφορά της λειτουργίας του εντέρου. Τα αυγά επίσης μπορούμε να τα εισάγουμε, όχι όμως σε μεγάλες ποσότητες.
Το κρέας, ιδιαίτερα το κόκκινο και το κρέας που περιέχει λίπη, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την πέψη και μπορεί να μας προκαλέσει ενόχληση, ιδιαίτερα όταν απέχουμε για πολύ καιρό. Για αυτό, ξεκινάμε με μικρές μερίδες λευκού κρέατος, όπως κοτόπουλο ή ψάρι, και σταδιακά αυξάνουμε την ποσότητα. Το αρνί και το κατσίκι, αν και αποτελούν το πιο δημοφιλές τρόφιμο των ημερών, καλό είναι να καταναλώνονται σε μικρότερες ποσότητες αρχικά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά.
Ακόμα και όταν αρχίσουμε να εισαγάγουμε στη διατροφή μας τα τρόφιμα που δεν καταναλώναμε τόσο καιρό, είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε τις ποσότητες. Λόγω του γεγονότος ότι το πεπτικό μας σύστημα «περιορίστηκε» κατά τη διάρκεια της νηστείας, η κατανάλωση μεγάλων μερίδων μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα ενόχλησης, φουσκώματος και δυσπεψίας. Η ενόχληση μετά από μακροχρόνια νηστεία είναι σύνηθες φαινόμενο την ημέρα του Πάσχα όπου οι λιχουδιές και το κρέας έχουν την τιμητική τους.
Αντί για μεγάλα γεύματα, προτιμούμε να κάνουμε μικρά και συχνά, καθώς βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και τη διευκόλυνση της πέψης, ιδιαίτερα αν ξεφύγαμε τις προηγούμενες ημέρες. Είναι επίσης σημαντικό να μασάμε καλά την τροφή καθώς η καλή μάσηση βοηθά στην πέψη και μας προσφέρει κορεσμό και πληρότητα με μικρότερη ποσότητα τροφής.
Η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική τόσο κατά την περίοδο της νηστείας όσο και την περίοδο μετά τη νηστεία. Το νερό βοηθά στην πέψη, στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας που μπορεί να προκληθεί από την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Ο στόχος μας είναι τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα και καλό είναι να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά με ζάχαρη αλλά και το αλκοόλ καθώς προσθέτουν περιττές θερμίδες και δεν προσφέρουν ενυδάτωση, αντιθέτως αφυδατώνουν τον οργανισμό.
Οι ημέρες του Πάσχα συχνά συνδέονται με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά, όπως το αρνί, το κατσίκι και τα διάφορα γλυκά που υπάρχουν άφθονα στο πασχαλινό τραπέζι. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικές διαταραχές και αύξηση της χοληστερόλης.
Όταν καταναλώνουμε κρέας, προτιμούμε άπαχα κομμάτια και αφαιρούμε το ορατό λίπος για να περιορίσουμε την κατανάλωση λιπαρών που μπορούν να επιβαρύνουν το πεπτικό μας σύστημα. Αν έχουν μείνει πασχαλινά γλυκά, κουλούρια, δίπλες, κ.λπ., τα απολαμβάνουμε με μέτρο, καθώς είναι συνήθως πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά.
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, προάγουν τον κορεσμό και συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα. Τα φρούτα και
τα λαχανικά σε κάθε γεύμα μας παρέχουν καλή ποσότητα φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στην ομαλή επαναφορά του οργανισμού μας. Επιπλέον, προτιμούμε προϊόντα ολικής άλεσης τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
Κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στην εναλλαγή διατροφικών συνηθειών, όπως στην περίπτωση της νηστείας. Για αυτό καλό είναι να δίνουμε σημασία στις ανάγκες του σώματός μας και να μην πιέζουμε τον οργανισμό μας όσον αφορά τη διατροφή μας. Για παράδειγμα, αν έχουμε αίσθημα δυσφορίας ή φουσκώματος μετά από κάποιο γεύμα, καλό είναι να μειώνουμε τις ποσότητες ή να κάνουμε για αρχή περισσότερο ελαφριές επιλογές γευμάτων.
Η επαναφορά στη διατροφή μετά τη νηστεία του Πάσχα είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, υπομονή και προσοχή και έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι η ισορροπία και το μέτρο είναι το κλειδί για μια υγιεινή και ευχάριστη διατροφή.
Αν, ωστόσο, έχουμε απορίες ή νιώθουμε ότι δεν ξέρουμε πώς να επαναφέρουμε τον οργανισμό μας μετά τη νηστεία, καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε έναν επαγγελματία διατροφολόγο ώστε να δημιουργήσουμε μαζί του ένα διατροφικό πλάνο που θα ταιριάζει στις ανάγκες του οργανισμού μας.
Αν θέλεις να μαθαίνεις τα πάντα για τη διατροφή και την υγεία ακολούθησέ με:
Instagram: helensdiet
Facebook: Helens Diet
Αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε βοήθεια μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου πατώντας εδώ!