Posted on 9 Μαΐου, 2011 by admin_el
Leave a Comment
Αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη με την οποία το αίμα πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών μέσα στις οποίες κυκλοφορεί. Η πίεση δεν παραμένει ποτέ σταθερή αλλά έχει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν οι τιμές της αρτηριακής πίεσης παραμένουν υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα σημαίνει ότι ο οργανισμός πάσχει από υψηλή Α.Π. Η αρτηριακή πίεση καταγράφεται με δύο αριθμούς που αντιστοιχούν: α) στη συστολική πίεση (κατά την διάρκεια της συστολής της καρδιάς), β) τη διαστολική πίεση (κατά την διαστολή της καρδιάς). Στις μετρήσεις γράφεται πρώτα η συστολική και μετά η διαστολική πίεση, π.χ. 120/80 και μετράται σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου ( mmHg ).
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
|
ΣΥΣΤΟΛΙΚΗ (mmHg)
|
ΔΙΑΣΤΟΛΙΚΗ (mmHg)
|
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ
|
<120
|
<80
|
ΠΡΟΫΠΕΡΤΑΣΗ
|
121-139
|
81-89
|
ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΤΑΔΙΟΥ I
|
140-159
|
90-99
|
ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΤΑΔΙΟΥ II
|
≥160
|
≥100
|
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΥΠΕΡΤΑΣΗ;
Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι επικίνδυνη γιατί:
• υποβάλλει την καρδιά σε υπερλειτουργία
• κάνει τα αγγεία να χάνουν την ελαστικότητά τους
• αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά και άλλα νοσήματα
Παράγοντες που συμβάλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης:
1. Παχυσαρκία
2.Διατροφή (υπερκατανάλωση νατρίου-αλατιού, κορεσμένων λιπαρών, έτοιμων φαγητών)
3. Κληρονομικότητα
4. Καθιστική ζωή
5. Κάπνισμα
6. Υπερκόπωση
7. Άγχος
Γνωρίζετε ότι οι πιθανότητες για υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να μειωθούν τουλάχιστον κατά 80% αρκεί να ακολουθεί κανείς υγιεινό τρόπο ζωής; Προσπαθήστε να ακολουθείτε ένα πλαίσιο διατροφής που επικεντρώνεται στην απόκτηση κάποιων βασικών συνηθειών:
- Διατηρήστε ή μειώστε το βάρος σας στο φυσιολογικό.
- Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα.
- Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού τόσο στο μαγείρεμα, όσο και στο τραπέζι.
- Αποφύγετε έτοιμα αλμυρά τρόφιμα (κονσέρβες, παστά, έτοιμες σάλτσες, έτοιμες σούπες, ζωμούς κρέατος, κύβοι μυρωδικών, τουρσιά, fast-food)
- Αποφύγετε αλκοολούχα ποτά.
- Αποφύγετε αλλαντικά, λουκάνικα, καπνιστά κρέατα και καπνιστά ψάρια
- Αποφύγετε επεξεργασμένα τυριά, τυριά ροκφόρ, φέτα σε άλμη κ.τ.λ. προτιμήστε ανάλατη μυζήθρα
- Περιορίστε την κατανάλωση αλατισμένης μαργαρίνης, βουτύρου κ.τ.λ και προτιμήστε το ελαιόλαδο
- Αποφύγετε ροφήματα σοκολάτας, μπισκότα εμπορίου, τσιπς, αλατισμένα δημητριακά, αλατισμένους ξηρούς καρπούς και ελιές
- Αυξήστε την κατανάλωση τροφών πλουσίων σε κάλιο και φτωχών σε νάτριο (πορτοκάλια, δαμάσκηνα, σύκα, μπανάνα, πατάτα βραστή, λάχανο, μαρούλι)
- Δώστε προσοχή στην ετικέτα κάποιου τροφίμου που θα αγοράσετε ως προς την περιεκτικότητα του σε νάτριο (Na) και στο αλάτι (ΝaCl).
Καταναλώστε άφοβα:
- Φρέσκα φρούτα και φυσικούς χυμού
- Φρέσκα λαχανικά
- Αποβουτυρωμένο γάλα
- Πατάτες βραστές ψητές, ρύζι, μακαρόνια (ανάλατα)
- Όσπρια
- Ελαιόλαδο και ανάλατες ελιές
- Άπαχα κρέατα
- Ψάρια
- Ψωμί και προϊόντα αρτοποιίας σίκαλης, κρίθινα ή ολικής άλεσης