Οι διατροφικές απαιτήσεις των παιδιών ποικίλουν ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης, τη σύσταση σώματος, το επίπεδο φυσικής τους δραστηριότητας και όλους τους παράγοντες εκείνους που επηρεάζουν τις βασικές τους ανάγκες. Κατά συνέπεια κάθε προσπάθεια για μια συνολική προσέγγιση του θέματος εμπεριέχει σαφώς τα στοιχεία της γενικότητας και της σχετικότητας, καθώς ο περαιτέρω χειρισμός της διατροφής ενός παιδιού αποτελεί μια κατεξοχήν εξατομικευμένη και λεπτή διαδικασία.
Παρακάτω αναφέρονται κάποιες συμβουλές όσο αναφορά την ισορροπημένη και σωστή διατροφή του παιδιού σας.
 1. Δώστε στα γεύματα των παιδιών ευχάριστο και απολαυστικό χαρακτήρα. Παρέχετε διαφορετικά τρόφιμα κάθε ημέρα για ποικιλία και απόλαυση.
 2. Δώστε ιδιαίτερη αξία στο πρωινό γεύμα. Τα παιδιά χρειάζονται ενέργεια μετά από τον ύπνο, άρα το πρωινό είναι σημαντικό. Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, τα δημητριακά και τα φρούτα είναι καλές επιλογές.
 3. Δοκιμάστε νέα τρόφιμα μαζί με τα παιδιά ώστε να αποκτούν ποικιλία ερεθισμάτων. Η ποικιλία τροφίμων κάθε μέρα είναι η συνταγή για καλή υγεία. Ένα παιδί χρειάζεται 40 βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία για καλή υγεία και κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δε μπορεί να του τα προσφέρει.
 4. Βασίστε τη διατροφή των παιδιών στους υδατάνθρακες. Παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακές είναι τα ζυμαρικά, τα ψωμιά, τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά. Προσπαθήστε να περιλαμβάνετε αυτά τα τρόφιμα σε κάθε γεύμα καθώς οι μισές θερμίδες πρέπει να προέρχονται από αυτά.
 5. Δίνετε στα παιδιά φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα. Τα παιδιά μπορούν να απολαμβάνουν φρούτα και λαχανικά τόσο ως γεύματα όσο και ως σνακ. Παρέχουν βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και φυτικές ίνες. Στόχος σας πρέπει να είναι 4-6 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
 6. Προσοχή στην ποιότητα των λιπαρών. Όλοι χρειαζόμαστε κάποια ποσότητα λίπους για καλή υγεία, ωστόσο το υπερβολικό λίπος βρίσκεται στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τις πίτες, τα γλυκά, τα λιπαρά κρέατα και τα λουκάνικα. Αντικαταστήστε το με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά (φυτικά έλαια και ιχθυέλαια).
 7. Επιλογές σνακ. Τα σνακ βοηθούν στην παροχή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών. Επιλέξτε από μια ποικιλία σνακ, όπως φρούτα, γαλακτοκομικά, και δημητριακά.
 8. Δώστε στα παιδιά άφθονα υγρά. Ένα παιδί πρέπει να πίνει αρκετά υγρά επειδή το μισό του σώμα αποτελείται από νερό. Είναι απαραίτητα τουλάχιστον 6 ποτήρια υγρών την ημέρα, ακόμα περισσότερα αν κάνει πολλή ζέστη ή αθλείται. Το γάλα και το νερό είναι οι καλύτερες επιλογές, αλλά η ποικιλία προσφέρει ευχαρίστηση.
 9. Προσοχή στην κατανάλωση αλατιού. Δεν χρειάζεται να προσθέτετε αλάτι στα φαγητά του παιδιού σας. Σκεφτείτε ότι ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι είναι 6γρ. Με τα επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνουν όπως το ψωμί, τα δημητριακά κ.α. καλύπτουν τις ανάγκες τους σε αλάτι. Η μέγιστη ποσότητα αλατιού που ενδείκνυται  να παίρνουν τα παιδιά είναι:
  • 3γρ την ημέρα για παιδιά ηλικίας 4-6 ετών
  • 6γρ την ημέρα για παιδιά ηλικίας 7-10 ετών
  • 7γρ την ημέρα για παιδιά άνω των 11 ετών
10.  Τρόφιμα πλούσια σε άμυλο ή σάκχαρα μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή των δοντιών. Φροντίστε τα δόντια των παιδιών βουρτσίζοντας τα τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα.
11.  Αθληθείτε μαζί με το παιδί. Η διατήρηση της φυσικής κατάστασης είναι σημαντική για μια υγιή καρδιά και γερά οστά. Προσπαθήστε να κάνετε κάτι κάθε μέρα και αυτό να είναι και που σας ευχαριστεί εσάς και το παιδί ώστε να θέλετε και να θέλει να το ξανακάνετε. Πολλές θερμίδες και λίγη δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του βάρους. Η μέτρια σωματική δραστηριότητα βοηθά να κάψετε θερμίδες και να διατηρείστε υγιείς.
12.  Είναι καλή ιδέα να πηγαίνετε με τα παιδιά για ψώνια, να σας βοηθάνε με το μαγείρεμα και να συζητάτε μαζί τους για ποιο λόγο είναι σημαντικό να τρέφονται υγιεινά. Με αυτό τον τρόπο θα τους δώσετε την ευκαιρία να αποκτήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να θέσουν τα θεμέλια για καλή υγεία.