Το κλειδί μιας σωστής διατροφής είναι πρώτα απ’ όλα η ποικιλία: να τρώει δηλαδή κανείς κάθε μέρα από όλες τις ομάδες τροφίμων που αναφέρονται παρακάτω, και που περιέχουν σε διαφορετικές κάθε φορά ποσότητες τα διατροφικά στοιχεία.
Τα διατροφικά στοιχεία είναι: λευκώματα (πρωτεΐνες), υδατάνθρακες (ζάχαρα), λιπίδια, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και νερό. Τα τρόφιμα, ανάλογα με την προέλευση τους και, την περιεκτικότητα τους στα παραπάνω στοιχεία, τα κατατάσσουμε σε 5 ομάδες. Κάθε ομάδα έχει ορισμένα διατροφικά χαρακτηριστικά.
Ομάδα 1: ψωμί, δημητριακά, όσπρια.           
Ομάδα 2: λαχανικά, φρούτα.
Ομάδα 3: γάλα, τυρί, γιαούρτι.
Ομάδα 4: κρέας, ψάρι, αβγό.
Ομάδα 5: λιπίδια.
Παρακάτω αναφέρονται αδρά ποια τρόφιμα ανήκουν στην κάθε ομάδα τροφίμων και δίνονται κάποιες πληροφορίες για την καλύτερη κατανάλωση από την κάθε ομάδα.
Ομάδα 1: ψωμί, δημητριακά, όσπρια.
Τα τρόφιμα αυτής της κατηγορίας αποτελούν τη βάση της διατροφικής πυραμίδας. Περιέχουν υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Χωρίζονται σε ολικής άλεσης και επεξεργασμένα. Η διαφορά τους βρίσκεται στον τρόπο παραγωγής τους. 
Ομάδα 2: λαχανικά, φρούτα.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο ιδανικός συνδυασμός υδατανθράκων, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών. Μας παρέχουν ενέργεια, ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και συμβάλλουν στην καλή υγεία του δέρματός μας προσδίδοντας ζωντάνια.
Ομάδα 3: γάλα, τυρί, γιαούρτι.
Είναι τρόφιμα με μεγάλη θρεπτική αξία και πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Περιέχουν ουσίες που συντελούν στην ανάπτυξη του σώματος αλλά έχουν επιπρόσθετα το ασβέστιο που κάνει γερά κόκκαλα και δόντια και βοηθάει στην ανάπτυξη των νέων. Περιέχουν ακόμη βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Πρέπει να υπάρχουν καθημερινά στη διατροφή σε ποικίλες μορφές, όπως γάλα, γιαούρτι, τυριά, κρέμες.
Ομάδα 4: κρέας, ψάρι, αυγό.
Οι τροφές αυτής της ομάδας μας προσφέρουν πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και λίπη. Το κρέας θεωρείται βασική τροφή για τα αμινοξέα που περιέχει, αλλά πρέπει να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες. Η υπερκατανάλωση του οδηγεί σε προβλήματα στην υγεία μας. Πρέπει να προτιμούμε το λευκό κρέας (ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι) αντί για κόκκινο (χοιρινό, μοσχάρι), επειδή περιέχει λιγότερα λιπαρά.
Ομάδα 5: λίπη
Τα λίπη είναι απαραίτητα για ένα υγιές σώμα, παρέχοντας μια πηγή ενέργειας και την υλοποίηση ζωτικής σημασίας θρεπτικών ουσιών. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παρασκευή και το μαγείρεμα των τροφίμων. Για την καλή υγεία, είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή τόσο το συνολικό ποσό όσο και το είδος των λιπών στη διατροφή. Η υπερβολική κατανάλωση των λιπών γενικά αλλά και ειδικότερα των κορεσμένων αποτελεί σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει την ανάπτυξη ασθενειών (στεφανιαία νόσος, παχυσαρκία).
Υπάρχει όμως και μια ακόμα ουσία που την καταναλώνουμε καθημερινά και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας, το νερό. Είναι σκόπιμο να γνωρίζουμε ότι το 65% του σώματός μας αποτελείται από νερό. Αυτό χρησιμεύει στη μεταφορά άλλων συστατικών, απομακρύνει τα υπολείμματα των τροφών και ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος.